Rote Grütze to północnoniemiecki przysmak, odpowiednik naszego kisielu. Przyrządza się go z czerwonych owoców, w wersji klasyczne są to czerwone i czarne porzeczki oraz maliny. Jest podawany jako deser z dodatkiem mleka, sosu waniliowego lub bitej śmietany. Zdarza się, że podaje się go do lodów jako polewę.
Składniki:
- 1 kg czerwonych owoców
- 10 dkg cukru
- 10 dkg mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 l wody
Przygotowanie:
Owoce przebieramy i dokładnie myjemy. Odkładamy 1/3 owoców i zasypujemy cukrem. Pozostałą część zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy aż owoce zmiękną i puszczą sok, ale nie będą rozgotowane. Mąkę mieszamy ze 100 ml zimnej wody i dolewamy do owoców. Mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Zasypane wcześniej cukrem owoce przekładamy do miseczek lub pucharków i zalewamy jeszcze gorącym kisielem. Całość można udekorować bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Smacznego!